هخامنشی (تاریخ، زبان، پرچم و نقشه ایران در دوره هخامنشیان)
هخامنشیان
تاریخ را برندگان می نویسند، اگر برنده نشوید برای همیشه فراموش خواهید شد! وقتی کوروش فرمانروای کشور کوچکی شد، لقب بزرگی نداشت، به همین دلیل، ایران را بزرگترین کشور تاریخ ساخت و با ایجاد امپراتوری هخامنشی، بنیانگذار تمدن در جهان شد. ایران در زمان هخامنشیان پر از شکوه بود و مردم در صلح و آرامش زندگی می کردند. شاید صحبت از تاریخ هخامنشیان پیش پا افتاده و تکراری باشد، زیرا در هر پاراگراف باید از عظمت و تمدن آن صحبت کرد، پس بیایید متفاوت از هر زمان دیگری به حکومت هخامنشی نگاه کنیم. هخامنشیان را از جلد تا جلد بخوانیم!تا انتها با دستی بر ایران همراه باشید.
هخامنشیان چه کسانی بودند و چه کردند؟
در زمانی که ایرانیان تحت فرمانروایی آشوریان و مادها بودند، سیشپیش یا تیشپیش (پدربزرگ کوروش کبیر) پادشاه ایران بود و سپس کوروش کبیر (پدربزرگ کوروش کبیر) بر پادشاهی او حکومت کرد پسر کامبوجی اول (پدر کوروش کبیر) پادشاه است. این مردان پادشاهان ایران بودند و حکومت هخامنشی هنوز آغاز نشده بود. برخی از مورخان می گویند که ایرانیان در اطراف دریاچه ارومیه زندگی می کردند، اما آشوری ها آنها را تحت فشار زیادی قرار دادند. پس این کامبوجی بود که اولین بار به پاسارگاد رفت و آن را مرکز پادشاهی ایران قرار داد. حرکت او اولین جرقه یک امپراطوری را شعله ور کرد.
احتمالاً اکنون تفاوت شاهان ایرانی و شاهان هخامنشی را درک کرده اید. سه نفری که در بالا به آنها اشاره کردیم در واقع کوروش کبیر (کوروش دوم) پادشاهان ایرانی بودند، همان کوروشی که همه دنیا می شناسند، با فتوحات و پیروزی های فراوان بر دشمنان، اولین امپراتوری جهان را به نام امپراتوری هخامنشی تشکیل داد. نوع جدیدی از امپراتوری را ایجاد کرد. او تمدن خود را به جهانیان نشان داد. شاهنشاهی هخامنشی در سال 550 به قدرت رسید. Cr. و تاریخ جهان را تغییر داد. هخامنشیان را از کوروش دوم یا کوروش کبیر پادشاه می نامند.
ایران باستان مربوط به دوره هخامنشیان است، بدون ذکر این پادشاهی نمی توان از ایران باستان صحبت کرد. از لوحها و کتیبههایی که از رژیم هخامنشی در خرابههای تخت جمشید به جا مانده است، همه از افتخار، شکوه، باروری و آبادانی سخن میگویند.
زبان هخامنشیان چه بوده است؟
آنهایی که زبان را دوست دارند و به تاریخ می شناسند، می خواهند بدانند هخامنشیان به چه زبانی صحبت می کردند و چگونه با یکدیگر صحبت می کردند؟ فارسی باستان زبان رسمی دوره هخامنشیان بود. زبان پارسی قدیم و زبان مادها شباهت زیادی به یکدیگر داشتند به طوری که برخی معتقدند این دو گویش یک زبان هستند. برخی بر این باورند که زبان فارسی ریشه عربی دارد، اما این تصور اشتباهی است، زیرا زبان پارسی باستان ریشه در زبانهای هند و آرپای دارد و در نتیجه مهاجرت آریاییها به این کشور ایجاد شده است.
شکل پرچم هخامنشیان چگونه بود؟
پرچم نماد غرور ملی و میهن پرستی یک کشور است. پرچم ها معمولاً نشان دهنده آداب، فرهنگ و سنت های هر کشور هستند. در زمان هخامنشیان، عقاب قدرتمندترین موجود روی زمین محسوب میشد و در پرچم آن عقابی با بالهای باز نقش بسته بود. ابوریحان برونی نیز به نماد عقاب اشاره کرده است. در سال 1350 در جریان کاوش ها پرچمی که گفته می شود اولین پرچم ایران است پیدا شد. درویش شهباز برای کوروش بزرگ تعیین شده بود، در حالی که شهباز طلایی در اصل عقابی بود که بین پرچم های هخامنشی قرار داشت.
ایران در زمان هخامنشیان چگونه بود؟
شاهان هخامنشی برخلاف شاهان قاجار که نسبتاً نالایق بودند، عدالت و درایت زیادی داشتند. آنها علاوه بر شجاعت و فتح کشور، به فرهنگ و هنر نیز کمک کردند. هنگامی که این امپراتوری تأسیس شد، ارتش بزرگی متشکل از 10000 سرباز نخبه به نام گارد جاویدان ایجاد شد تا کوروش بتواند به جاه طلبی های خود پی ببرد. گارد جاویدان تنها یک ماموریت داشت. کشور را تسخیر کنید و قلمرو را گسترش دهید!
بالاخره جنگ کار هخامنشیان نیست! درست است که نقشه ایران در زمان هخامنشیان یک شبه کشف نشد و بیش از 10 پادشاه در ساخت آن شرکت داشتند که در فهرست زیر مشاهده می کنید، اما کار عمرانی منسوب به کوروش بزرگ و اجرای داریوش کبیر. کامل است. مورد تحسین جهان کوروش کبیر اولین قوانین حقوق بشر را در کتابی نوشت تا همه مردم کشورش در روزگار خود در آرامش، ساکت و بی دغدغه زندگی کنند.
داریوش بزرگ منطقه ای داشت که دشمنانش حتی در نیمه های شب هم نمی توانستند آنجا را ببینند. اداره این سرزمین بسیار دشوار بود و تا حدی می خواستید انقلاب کنید، بنابراین داریوش قوانین و مقررات جدید و روش های ارتباطی بهتری را ایجاد کرد تا اطلاعات از دورترین نقاط کشور به راحتی به گوش او برسد. به عنوان مثال، او یک جاده سلطنتی ساخت و در هر 15 مایل (24 کیلومتر) یک اداره پست قرار داد تا پیام آوران بتوانند نفس بکشند و با اسب های تندرو سفر کنند. علاوه بر این، داریوش با توسعه ضرب سکه و تجارت، اصلاح ایران را آغاز کرد.
فهرست شاهان هخامنشی
کوروش کبیر
کامبوج
داریوش کبیر
زنوفیت
اردشیر اول
Hearches II
داریوش دوم
اردشیر دوم
اردشیر سوم
ارشک
داریوش سوم
زندگی و شرایط زندگی مردم ایران در دوره هخامنشی
هرودوت مورخ یونانی در دوره هخامنشیان به پایتخت های سلطنتی اشارات زیادی کرده و در مورد ایران مطالب جالبی برای گفتن داشت. او می گوید: "ایرانی ها از سنین پایین به فرزندان خود آیین زرتشتی را آموزش می دهند، بنابراین راستگویی اولویت آنها در زندگی است. آنها از دروغ متنفرند و آن را ظلمی بزرگ می دانند. فرزندان آنها نیز ورزش هایی مانند دویدن، تیراندازی با کمان و اسب سواری را یاد می گیرند. به شکار به عنوان یک امر احترام می گذارند. ورزش "ایرانی ها به همسایگان خود بسیار احترام می گذارند و از اوضاع آگاه هستند."
شرایط زندگی مردم آن زمان خوب و مناسب بود. غذای رایج آنها جو بود که با آن نان و سوپ و غذاهای مختلف درست می کردند به همین دلیل غذای خوب و سالم می خوردند. گوشت هم در آن روزها غذا بود. در مقاله ای درباره غذاهای باستانی ایران می توانید در این مورد بیشتر بخوانید.
مردم ایران باستان در روزهای خاصی از سال جشن می گرفتند و جشن می گرفتند. این روز یادآور امشاسپند زرتشتی و همچنین تقارن نام روز و نام ماه است! مثلا جشن تیرگان، جشن دیگان، جشنواره بهمنگان، جشنواره سپندارمزگان و .... این جشن باستانی ایرانی است که در دوره هخامنشیان جشن گرفته می شده است.
بر اساس شواهد آن زمان، سلامت مردم خوب و مردم سالم بودند. پزشکان آن زمان بسیار باتجربه و حرفه ای بودند و از آن زمان تاکنون آثاری از جراحی و پیوند اعضا ایجاد شده است. ایران در دوره هخامنشی پیشرو بود و مرزهای علمی، فرهنگی و جغرافیایی برای آن معنای خاصی نداشت.
البته هر شیری خط مخصوص به خود را دارد، درست است که مردم آن زمان بسیار خوشحال و دلگرم کننده بودند، اما جنگ و شورش در کنار نبردهای طولانی می تواند آنها را آزار دهد، به خصوص مادرانی که فرزندان خود را اعضای ابدی می بینند. مراقب هستند و نمی دانند فرزندشان چه زمانی به وطن خود باز می گردد آیا برمی گردند یا اصلا برمی گردند؟